Riverian opiskelijoita kampuksen rappusilla.

Aloittavalle opiskelijalle

Tältä sivulta löydät tärkeää tietoa opintojen aloittamiseen. Lue huolella sähköpostissa saamasi valintakirje. Valintakirjeessä on kerrottu opintojesi aloitusajankohta ja -paikka.


Värikkäitä kukkia ja Riverian logo.

Onneksi olkoon opiskelupaikastasi ja tervetuloa riverialaiseksi!

Lähetämme uusille opiskelijoille valintakirjeen, josta näet opintojen aloitusajankohdan ja opetustilan, mihin saavut ensimmäisenä päivänä. Tutustu myös yhteishausta valittujen opiskelijoiden huoltajakirjeeseen (pdf)(avautuu uuteen ikkunaan).

Ota opiskelupaikka vastaan valintakirjeessä kerrotulla tavalla

Jos sinut on valittu jatkuvassa haussa: Vahvista tai peruuta opiskelupaikkasi valintakirjeessä saamasi ohjeen ja aikataulun mukaisesti Wilma-palvelussa(siirryt toiseen palveluun). Tätä varten saat väliaikaisen verkkotunnuksen sähköpostiisi. Vahvistuslomakkeen löydät Wilman sinisestä palkista kohdasta Lomakkeet. Muista tallentaa!

Opiskelupaikan vahvistettuasi saat uuden verkkotunnuksen sähköpostiisi. Tunnus lähetetään sinulle ennen opintojen alkamista. Uusi tunnus toimii kaikissa oppilaitoksen järjestelmissä.

Jos sinut on valittu yhteishaussa: Vahvista tai peruuta opiskelupaikkasi valintakirjeessä saamasi ohjeen ja aikataulun mukaisesti Opintopolku-palvelussa(siirryt toiseen palveluun). Opiskelupaikan vahvistettuasi saat Riverian verkkotunnuksen sähköpostiisi.

Asunto opintojen ajaksi

Asuntolapaikka

Riverian asuntolat on ensisijaisesti tarkoitettu oppivelvollisille, alle 18-vuotiaille opiskelijoille. Valintaperusteina on myös koulumatkan pituus, huonot kulkuyhteydet. Lisätietoja sivulla Asuntolat. Asuntolat Riverian kampuksilla – eRiveria(avautuu uuteen ikkunaan)

Ilmoittaudu halutessasi kahden tutkinnon suorittajaksi

Ammatilliset opinnot ja lukio samaan aikaan? Ammatillisten opintojen lisäksi voit opiskella lukio-opintoja ja suorittaa ylioppilastutkinnon.

Voit ilmoittautua kahden tutkinnon suorittajaksi Wilmassa. Ilmoittautumislomakkeen löydät kohdasta Lomakkeet – Kahden tutkinnon suorittaminen.

Lisätietoja kahden tutkinnon suorittamisesta sivulta Opintopolun suunnittelu.

Todistukset opiskelusuunnitelman laadintaan

Tallenna Wilmaan valokuva peruskoulun, ammatillisen oppilaitoksen ja/tai lukion päättötodistuksesta tai muusta hakemuksessasi merkitsemästäsi koulutuksesta.  Vaihtoehtoisesti voit antaa oikeuden tarkastella aiempia suorituksia sähköisesti Oma opintopolku-palvelussa. Opiskelupaikkasi on ehdollinen siihen saakka, kunnes todistuksesi sekä antamiesi tietojen oikeellisuus on tarkistettu. Ohjeet: Oma Opintopolku-suoritusten jakaminen Wilmaan(avautuu uuteen ikkunaan) ja Todistuskopion lisääminen Wilmaan(avautuu uuteen ikkunaan).

Todistuksia tarvitaan, kun käyt opettajasi kanssa HOKS-keskustelua ja suunnittelette opintojasi. HOKS-keskustelussa selvitetään aikaisempaa osaamistasi ja sovitaan, mitä opintoja opiskelet. Osaamista voidaan tunnustaa vain virallisista todistuksista, joissa on arvosanat, opintojen laajuudet ja allekirjoitukset.

Hyväksymme suomen, ruotsin ja englannin kieliset todistukset. Jos todistuksesi on muun kielinen, keskustele omavalmentajasi kanssa, onko todistuksen kääntamiselle tarvetta. Kääntämisen voi tehdä virallinen kielenkääntäjä. Listan kääntäjistä löydät täältä: Auktorisoitujen kääntäjien rekisteri(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).

Ruokailu Kela- tai ajokortilla

Riveria tarjoaa aamupuuron ja maksuttoman aterian koulupäivien aikana perustutkinto- tai TUVA-koulutuksen opiskelijoille.

Ruokailuun tarvitset henkilökortin, jossa on viivakoodillinen henkilötunniste. Esimerkiksi henkilökortti, passi, KELA-kortti, ajokortti tai mopokortti. Tarvitset kortin heti ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen.

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, saat sähköpostiisi väliaikaisen lupakortin, jota voit käyttää virallisen kortin saamiseen saakka. Lupakortti toimii myös kuvana puhelimen näytöltä.

Ravitsemispalveluhenkilöstö opastaa mielellään kortinlukijan käytössä ja myös valvoo lounasoikeuden noudattamista lounaalle tultaessa päivittäin.

Ateriaetuus ei koske oppisopimus- ja työvoimakoulutuksessa opiskelevia eikä ammatti- ja erikoisammattitutkintolaisia.

Lisätietoja esimerkiksi erityisruokavalioiden ilmoittamisesta löydät sivulta Ravintolat ja ruokalistat.

Opiskelun rahoitus

Kelan koulumatkatuen edellytyksenä on, että yhdensuuntaisen koulumatkan on oltava vähintään 10 kilometriä tai oppivelvollisilla vähintään 7 kilometriä. Lue lisää Kelan sivulta Koulumatkatuki(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).

Kelan opintotuki päätoimisiin opintoihin. Täytä hakulomakkeen verkossa osoitteessa kela.fi/opiskelijat(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).

Omaehtoisen opiskelun työttömyysetuus yli 25-vuotiaille. Sovi asiasta TE-toimistosi kanssa ennen opintojen alkamista. Oppilaitos toimittaa HOKS-keskustelusi jälkeen pyynnöstäsi TEM-lomakkeen tai osassa kuntia olevan kuntakokeilulomakkeen suoraan sähköisenä viranomaiselle, jolta saat päätöksen.

Lisätietoja löydät sivulta Tuet ja etuudet.

Opiskelukustannukset ja hankinnat

Oppivelvollisille opiskeluvälineet, työasut ja materiaalit ovat maksuttomia. Saat kannettavan tietokoneen käyttöösi opintojen ajaksi. Kustannuksia voi kuitenkin syntyä alle 7 kilometrin koulumatkoista, jolloin et saa Kelan koulumatkatukea.

Muille opiskelijoille voi syntyä kustannuksia työasu ja -välinehankinnoista. Ohjeet hankintoihin saat opintojen alkaessa. Lisäksi kustannuksia aiheutuu kortti- ja passimaksuista, kirjahankinnoista, opintomatkoista tai asumisesta työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana eri paikkakunnalla tai ulkomailla. Suosittelemme oman kannettavan tietokoneen hankkimista. Joissakin ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on opiskelumaksu.

Ennen opintojen alkua tarvittavat rokotustodistukset

Rokotustodistukset: Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Aloittaessasi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opintoja, sinulla tulee olla tiedot seuraavista rokotuksista (päivämäärä, jolloin rokotukset on annettu):

  • Tetanus-d (jäykkäkouristus, kurkkumätä) rokotus
  • MPR -rokotus (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) sairastettu tuhkarokko tai kaksi rokotetta, joiden välillä oltava vähintään kaksi vuotta
  • Sairastettu vesirokko tai kaksi rokotetta, joiden välillä oltava vähintään 3kk
  • B-hepatiittirokotus (suositeltava)
  • Poliorokotus (suositeltava)

Selvitä omat rokotustietosi rokotuskortistasi tai kotipaikkakuntasi terveyskeskuksesta. Aloitettuasi opinnot, voit varata ajan opiskeluterveydenhuollosta 1. opiskeluvuoden terveystapaamiseen. Ota rokotustiedot mukaan tapaamiseen. Käynnillä käydään läpi sosiaali- ja terveysalan harjoittelua varten vaadittavat tartuntatautilain asiat.

Oppilaitoksella ja työssäoppimispaikalla on oikeus lainsäädännön perusteella saada tietoja opiskelijan rokotussuojasta vain opiskelijan suostumuksella. Työnantaja päättää  ko. työpaikan rokotussuojasta ja opiskelijan ottamisesta harjoittelujaksolle.

Tutkinnot, joissa voidaan edellyttää elintarvikealan terveydentilaselvitystä sekä salmonellatodistusta:

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto | Matkailualan perustutkinto | Elintarvikealan perustutkinto

Tarvitset elintarvikealan terveydentilaselvityksen voidaksesi työskennellä esimerkiksi ravintolan tai kahvilan asiakaspalvelutehtävissä, joissa käsitellään pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita tai joihin kuuluu ateriahuoltotehtäviä, kuten ruuan jakaminen potilaalle.

Voit hankkia todistuksen oman alueesi terveyskeskuksesta ennen opintojen aloittamista tai opiskeluterveydenhoitajalta opintojen alussa.

Näissä koulutuksissa on myös työturvallisuusmääräyksiä, jotka vaikuttavat esim. korujen käyttöön oppilaitoksen asiakaspalvelussa ja työpaikalla oppimisen aikana.  Näkyvät lävistykset kasvojen alueella sekä riippuvien, suurien korva-, kaula- tai muiden korujen käyttö on kielletty asiakastyössä.

Oleskelulupa ja rekisteröityminen

Oleskelulupa

Jos tulet Suomeen EU-maiden ulkopuolelta yli 90 päiväksi, sinun on haettava oleskelulupaa. Voit aloittaa opiskelun vasta, kun olet esittänyt voimassa olevan oleskeluluvan tai muun matkustusasiakirjan. Oleskeluluvan saaminen kestää 1-3 kuukautta.

Oleskelulupaa ei tarvita, jos olet EU-valtion, Islannin, Norjan, Liechensteinin tai Sveitsin kansalainen. Tällöin sinun tulee kuitenkin rekisteröityä Suomessa. Lue lisää: EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).

  • Kun saat valintapäätöksen, hae oleskelulupaa. Päätöksen oleskeluluvasta tekee Suomen maahanmuuttovirasto. Lue ohjeet Maahanmuuttoviraston sivuilta: Opiskelijan oleskelulupahakemus(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).
  • Voit aloittaa opiskelun, kun olet saanut oleskeluluvan. Lupa tarkistetaan kun aloitat opiskelun tai saavut asuntolaan.
  • Jos et ole saanut oleskelulupaa opintojen alkamispäivään mennessä, ota yhteyttä omavalmentajaasi.
  • Jos sinulla on jo voimassa oleva oleskelulupa, toimita kopio oleskeluluvasta hakemuksen liitteenä tai ota mukaasi haastatteluun.
  • Jos olet turvapaikanhakijana Suomessa, et tarvitse erillistä oleskelulupaa opiskelua varten.

Rekisteröityminen Suomen väestötietojärjestelmään

Kun saavut opiskelupaikkakunnalle ja aloitat opinnot, rekisteröidy Suomen väestötietojärjestelmään. Rekisteröityminen on maksutonta ja sujuvoittaa elämääsi. Saat suomalaisen henkilötunnuksen ja virallisen osoitteen Suomeen. Kun sinulla on kotikunta, sinulla tavallisesti oikeus käyttää hyvinvointialueen, kaupungin tai kunnan palveluita.

  1. Täytä Digi- ja väestötietoviraston verkkolomake osoitteessa Registration of a foreign student | Digital and population data services agency (dvv.fi)(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan). Liitä lomakkeelle viralliset henkilöllisyys- ja opiskelutodistuksesi ohjeiden mukaan.
  2. Asioi palvelupisteellä: Digi- ja väestötietoviraston lähin palvelupiste on Joensuussa. Rekisteröintejä tehdään pop up-päivinä ilma ajanvarausta, muulloin voit varata ajan DVV:n verkkosivulta(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan). Pop up-rekisteröintipäivät löydät Joensuun toimipisteen sivulta: Digi- ja väestötietovirasto, Joensuu(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).

Terveystiedot

Jos muutat Suomeen aloittaessasi opiskelun Riveriassa, perehdy hyvissä ajoin Suomessa vaadittaviin terveystarkastuksiin ja rokotuksiin. Löydät tietoa seuraavalta sivulta: International students(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan). Ennen opintojen aloittamista sinun on toimitettava tietoja terveydentilastasi Siun sotelle, joka vastaa terveys- ja sosiaalipalveluista Pohjois-Karjalan alueella. Antamiasi terveystietoja tarvitaan opintojen alkaessa tehtävässä terveystarkastuksessa. Hanki tarvittavat rokotukset ennen opintojen aloittamista.

Varmista myös, että sinulla on riittävä voimassa oleva vakuutus.

Wilma opintojen tukena

Wilmassa pidät yhteyttä opettajiin ja muuhun henkilökuntaan. Wilmassa voit suunnitella opintojesi etenemistä, näet työjärjestyksesi ja suorituksesi.

Opiskelijan wilmatunnus on sama kuin Riverian verkon tunnus.

Voit kirjautua Wilmaan osoitteessa https://riveria.inschool.fi/(siirryt toiseen palveluun). Wilmaa voi käyttää myös mobiililaitteilla, joko mobiililaitteen selaimella tai sovelluskaupasta löytyvällä sovelluksella. Wilmaohjeet löytyvät kohdasta Wilma opiskelun tukena.

Toimintavuosi Riveriassa

Toimintavuosi koostuu syys-, kevät- ja kesäkausista. Löydät tarkemmat tiedot seuraavalta sivulta: Tärkeät päivämäärät ja aikataulut.

Riveriassa on tarjolla opiskelumahdollisuus ympäri vuoden. Talven lomaviikoilla ei ole tarjolla lähiopintoja. Kesäkauden opiskelusta saat lisätietoja omavalmentajaltasi. Jokaisen opiskelijan opiskelu- ja loma-ajoista sovitaan HOKS-keskustelussa.