Opintopolun suunnittelu
Tästä saat perusinfon tutkintokoulutuksen ja TUVA-koulutuksen opintojen aloittamiseen. Tutustu koko oppaaseen, se kannattaa!
Opintojen sisältö
Kaikki ammatilliset tutkinnot muodostuvat tutkinnon osista. Tutkinnoissa on pakollisia osia ja valinnaisia osia, joista voit itse valita sinulle sopivimmat. Voit tutustua tutkintoosi ePerusteissa.
HOKS-keskustelussa tarkennat omia tavoitteitasi tulevasta ammatistasi tai jatko-opinnoistasi. Tavoitteidesi mukaisesti valitset sinulle sopivan tutkinnon sisällön ja suorittamistavan.
Mikä on HOKS?
HOKS on henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma, joka sisältää:
- tavoitteet opiskelullesi
- aiemmin hankitun osaamisen
- mitä opintoja/tutkinnon osia opiskelet
- miten ja missä opiskelet
- tarvitsemasi opiskelun tuen ja erityisen tuen
- suunnitelman siitä, mitä teet opintojen jälkeen (Urasuunnitelma)
HOKSiin kirjatut tavoitteet ja tarpeet ohjaavat opintojen suunnittelua ja toteutusta.
Polkuvaihtoehdot
Jos olet kiinnostunut suuntaamaan opintoja kilpailutoimintaan, yrittäjyyteen, kansainvälisyyteen tai jatko-opintoihin, voit lukea lisää erilaisista polkuvaihtoehtoehdoista.
Kahden tutkinnon polku
Ammatillisen perustutkinnon ohella voit suorittaa ylioppilastutkintoon tähtääviä lukio-opintoja ja osallistua ylioppilaskirjoituksiin. Jos opiskelet kaksi tutkintoa, sinun ei tarvitse opiskella koko lukion oppimäärää, vaan voit keskittyä niiden oppiaineiden opiskeluun, jotka aiot kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa. Lukiossa suoritetut kurssit korvaavat osan ammatilliseen perustutkintoon kuuluvista opinnoista.
Jos haluat opiskella lukio-opintoja, täytä ilmoittautumislomake Wilmassa opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä. Jos haluat aloittaa lukio-opintojen opiskelun opintojesi aikana, keskustele asiasta oman opinto-ohjaajasi kanssa ja täytä ilmoittautumislomake Wilmassa.
Toteutus Joensuun koulutusyksikössä
Päiväopetus on Niskalan kampuksella Niskakadulla. Opintoja on mahdollista tehdä myös ilta- ja verkko-opintoina. Myös Aikuislukion päättötodistuksen suorittaminen on mahdollista (kolmoistutkinto). Lukio-opetuksesta vastaa Joensuun aikuislukio.
Tärkeitä päivämääriä
- Penkkarit to 6.2.2025
- Vanhojen tanssit pe 14.2.2025
- Yo-juhlat
- to 5.12.2024 klo 12-13
- pe 30.5.2025 klo 15-16
- Uusintakoepäivät 3.10.2024, 24.10.2024, 30.1.2025 ja 27.3.2025. Uusintakokeet voi tehdä Niskalassa, koe alkaa klo 14.15.
Oppaat ja ohjeet (vuoden 2024-2025 tiedot tarkentuvat syksyllä 2024)
- Lukiokurssien oppikirjat lv 2024-2025
- Aikuislukion opinto-opas 2023–2024
- Opintotuki
Lisätietoja
Yhteystiedot
Riveria
- Koordinoiva opinto-ohjaaja Tuija Alhainen, p. 0500 573243, tuija.alhainen@riveria.fi
- Kaksoistutkintoasioihin (esim. arvosanat, opiskelutodistus jne.) liittyen, voi lähettää sähköpostia osoitteeseen kaksoistutkinto@riveria.fi
Joensuun aikuislukio
- Rehtori Mari Levy, p. 050 338 1875
- Apulaisrehtori Mari Pesonen, p. 050 468 9247
- Koulusihteeri Marja-Leena Hämäläinen, p. 050 4391059
- Opinto-ohjaaja Saara Hartikainen, p. 050 465 1185
- Opinto-ohjaaja Janne Riekki, p. 050 592 4779
Aikuislukion toimisto Länsikatu 15, 80110 Joensuu (Tiedepuisto, rakennus 3A).
Toteutus maakunnan koulutusyksiköissä
Kiteellä, Lieksassa, Nurmeksessa, Outokummussa ja Valtimolla kaksoistutkinto suoritetaan yleensä yhteistyössä paikallisten lukioiden kanssa, usein osana päivälukion ryhmiä lukion lukujärjestysten mukaan. Tällöin opintoja koordinoivat paikalliset Riverian ja lukioiden opot. Päivämäärät, kurssikirjat jne. ovat maakunnissa Joensuusta poikkeavat.
Väyläopinnot
Voit suorittaa ammatillista perustutkintoa opiskellessasi samaan aikaan korkeakouluopintoja. Väyläopinnot lyhentävät opiskeluaikaasi korkeakoulussa.
Urheiluakatemia
Aktiivisesti urheilevana sinun on mahdollista hakea Joensuun Urheiluakatemiaan, jossa tuetaan sekä aktiiviurheilua että opiskelua. Henkilökohtaistamisessa (HOKS) suunnitellaan urheiluvalmennuksesta saadun osaamisen sisällytäminen osaksi ammatillista perustutkintoa.
Yrittäjyyspolku
Yrittäjyys on hyvä ja jopa realistinen vaihtoehto työuran pohdinnassa. Riveriassa saa tukea, ohjausta ja valmennusta yrittäjyyteen opintojen aikana. Merkittävää on mahdollisuus harjoittaa harjoitusyritystoimintaa osana ammatillisia opintoja. Neuvoja ja tukea yritystoiminnan käynnistämiseen, myös osa-aikaisen, on saatavilla sekä Riveriasta että oppilaitoksen ulkopuolelta. Yrittäjyyteen voi tutustua helposti ja saada henkilökohtaista neuvoa.
Kaikille avoin yrittäjyysvalmennus toteutetaan Teams-tilaisuuksina joka tiistai alkaen 10.10. klo 14 – 15. Henkilökohtainen opiskelijayrittäjä-neuvontapalvelu on joka keskiviikko alkaen 6.9. klo 14-15 Teams ja Riveria Talo tila: C127.
Yrittäjyyden tukitahot Pohjois-Karjalassa
Te-palvelut tarjoavat neuvontaa ja erilaisia koulutuksia aloittavalle yrittäjälle. Lue lisää aloittavan yrittäjän palveluista: Työmarkkinatori.fi.
Maksutonta neuvontaa yrityksen perustamiseen tarjoavat myös:
- Business Joensuu
- Keski-Karjalan kehitysyhtiö Oy
- Lieksan Kehitys Oy
- Pielisen-Karjalan kehittämiskeskus Oy
Yritysmuodot
Yrittäjäksi voi ryhtyä perustamalla oman yrityksen tai vaikkapa ostamalla toimivan yrityksen. Yritysmuotoja on useita erilaisia. Yleinen ja varsin kevyt tie yrittäjäksi on perustaa toiminimi. Osakeyhtiö sopii useamman omistajan yritysmuodoksi. Kevytyrittäjänä laskutat oman työpanoksesi laskutusfirman kautta.
Lisätietoja yritysmuodoista löydät sivustolta www.yritä.fi.
Lisätietoja yrittäjyydestä opintojen aikana ja sen jälkeen
marjut.helvelahti@riveria.fi / 050 4101 228
sanna.m.lappalainen@riveria.fi / 0505974393
Taitajapolku
Taitajapolkuun sisältyvien opintojen aikana osallistut ammattitaitokilpailutoimintaan ja suoritat huippuosaajana toimimisen tutkinnon osan, jonka laajuus on 15 osaamispistettä. Tutkinnon osan suoritettuasi pystyt toimimaan oman alasi huippuosaamista vaativissa työtehtävissä ja kehittämään osaamistasi ja työympäristöäsi laatuvaatimukset huomioiden. Toimit alasi verkostoissa ja teet yhteistyötä asiakkaan kanssa.
Valitessasi huippuosaajana toimimisen tutkinnon osan, sitoudut kehittämään ammattitaitoasi tutkinnon osan tavoitteiden mukaisesti. Se vaatii jatkuvaa uuden opettelua ja valmentautumista työelämän vaatimuksiin. Saat myös huippuvalmennusta alasi parhailta opettajilta. Tutkinnon osan keskeiset tavoitteet löydät täältä: Huippuosaajaksi valmentautuminen (pdf).
Kansainvälisyyspolku
Opiskelijavaihto on tutkintoon sisällytettävä opintojakso tai -kokonaisuus, joka suoritetaan ulkomailla. Ulkomailla suoritetut opinnot ovat osa tutkintoon kuuluvista opinnoista. Yleensä vaihtojakso on oppimista työpaikoilla tai vaihtoehtoisesti opiskelua partnerioppilaitoksessa. Mutta olipa ulkomaan vaihdon tarkoitus oppimista työpaikoilla tai opiskelua kohdemaan kouluissa, varsinainen ammatillinen oppiminen muodostaa vain osan oppimiskokemusta: vaihdon ja kansainvälistymisjakson tavoitteena on, että opiskelija saa kokemuksia vieraasta kulttuurista ja työskentelystä osana monikulttuurista työyhteisöä.
Syyt vaihtoon lähtöön ovat yhtä yksilöllisiä ja erilaisia kuin lähtijätkin. Elämyksellisyys, inspiroivuus, kokemus, mutta myös hyöty korostuvat. Opintojakso ulkomailla edellyttää omatoimisuutta ja aktiivisuutta, rohkeutta ja joustavuutta. Kansainvälinen kokemus tai muu osoitus pärjäämisestä monikulttuurisessa työtilanteessa voi edistää työllistymistä.
Ulkomailla suoritettava jakso hanketoiminnassa kutsutaan yksilöliikkuvuudeksi, mikä tarkoittaa, että jokainen jakso ja siihen kuuluva rahoitus ovat yksilökohtaisia. Siitä huolimatta jakso voi suunnitella ja toteuttaa usealle opiskelijalle kerrallaan niin, että jakso suoritetaan samassa maassa ja kaupungissa mutta eri yrityksissä.
Hakeminen
Hakemus tehdään Wilmassa täyttämällä ”Hakemukset ja päätökset” välilehdessä olevan hakulomakkeen. Täytetty ja tallennettu hakemus siirtyy kyseisen tiimin kv-vastaavalle, joka neuvottelee asiasta opiskelijan ryhmänohjaajan ja kyseisen jakson vastuuopettajan kanssa, jotka päättävät opiskelijan kelpoisuudesta suorittaa oppimisjaksonsa ulkomaalilla. Kv-vastaava viimeistelee hakemuksen opettajilta saadun tiedon perusteella ja lähettää sen koulutuspäällikölle päätettäväksi.
Valinta kansainvälisiin paikkoihin tehdään hakemusten ja haastattelujen perusteella. Lisätietoja mahdollisuuksista opintojen suorittamiseen ulkomailla saa omavalmentajalta ja kv-vastaavalta.
Yleisiä pääsyvaatimuksia ovat hyvä käytös, kohtuullinen kielitaito sekä opintojen vastuullinen ja menestyksellinen suorittaminen. Alaikäisen ulkomaan jaksolle lähtijän on huomioitava, että hän ei ole oikeustoimikelpoinen ja sopimukset on tehtävä huoltajien kanssa.
Wilmassa tehdyn hakemuksen myönteisen päätöksen yhteydessä opiskelija saa varsinaista hakemusta varten linkin SoleMove -alustaan, josta opiskelija löytää itselleen kiinnostavat kohteet ja täyttää hakemuksen vaadittavat henkilökohtaiset tiedot. Opiskelija saa etukäteen tietoja mahdollisista kohteista, käytettävissä olevista hankkeista sekä alustan käyttöohjeita.
Ulkomaan jaksojen muodot ja kestot
(Erasmus+ ohjelmaopas s. 91)
Opiskelujakso tai työelämässä oppiminen ulkomailla voi toteuttaa seuraavissa liikkuvuusmuodoissa
- Short-term learning mobility of VET learners – Ammattiin opiskelevien oppimiseen liittyvä lyhytkestoinen liikkuvuus (10–89 päivää)
Ammattiin opiskelevat voivat suorittaa oppimisjakson ulkomailla kumppanina toimivassa ammatillisessa oppilaitoksessa, yrityksessä tai muussa ammatillisen koulutuksen alalla tai työmarkkinoilla toimivassa organisaatiossa. Oppimisjaksoon on sisällyttävä vahvasti painotettu työssäoppimiskomponentti, ja kullekin osallistujalle on laadittava yksilöllinen opinto-ohjelma. Osallistujille, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, voidaan perustelluista syistä järjestää vähintään kaksi päivää kestäviä liikkuvuustoimintoja.
- Long-term learning mobility of VET learners (ErasmusPro) – Ammattiin opiskelevien oppimiseen liittyvä pitkäkestoinen liikkuvuus (90–365 päivää)
Ammattiin opiskelevat voivat suorittaa pidemmän oppimisjakson ulkomailla kumppanina toimivassa ammatillisessa oppilaitoksessa, yrityksessä tai muussa ammatillisen koulutuksen alalla tai työmarkkinoilla toimivassa organisaatiossa. Oppimisjaksoon on sisällyttävä selkeä työssäoppimiskomponentti, ja kullekin osallistujalle on laadittava yksilöllinen opinto-ohjelma.
- Osallistuminen ammattitaitokilpailuihin (1–10 päivää)
Ammattiin opiskelevat voivat osallistua alakohtaisiin tapahtumiin, joissa on keskeisessä osassa ammattiin opiskelevien kilpailu, jossa he esittelevät taitojaan. Tapahtumien tarkoituksena on tehdä tunnetuksi, tunnustaa ja vaihtaa kokemuksia, taitotietoa ja ammatillisen koulutuksen teknologisia innovaatioita. Myös opiskelijoiden mukana toiminnon aikana matkustaville henkilöstön jäsenille, mentoreille tai asiantuntijoille myönnetään rahoitusta.
- Muu kansainvälinen liikkuvuus
Yksilöliikkuvuuksien lisäksi opiskelija voi osallistua omaan alaan kohdistuviin hankkeisiin ja niihin liittyviin ryhmämatkoihin ja -vierai, jotka ovat
Huom! Kaikkiin opiskelijaliikkuvuustoimintoihin voidaan yhdistää fyysisen liikkuvuuden lisäksi virtuaalisia toimintoja. Edellä esitetyt vähimmäis- ja enimmäiskestot koskevat fyysisen liikkuvuuden komponenttia.
Apuraha kansainväliseen liikkuvuuteen
Riveriassa on meneillään erilaisia kansainvälisyyshankkeita, joilla voidaan rahoittaa opiskelijoiden ulkomaan oppimisjaksoja sekä kumppanuushankkeiden ryhmämatkoja. Yksilöliikkuvuuksiin tarkoitettu tuki yleensä riittää matkoihin, majoitukseen, paikallisiin kuljetuksiin, ja elämiseen.
Yksilöliikkuvuudet rahoitetaan pääosin EU-komission Erasmus+ ohjelmalla.
Opiskelijaryhmien vaihdot rahoitetaan EU-komission Erasmus+ sekä Pohjoismaiden ministerineuvosto Nordplus ohjelmien ala- tai teemakohtaisilla kumppanuushankkeilla.
Muut rahoituskanavat
- Ateriakorvaus kuuluu opiskelijan ulkomaan koulutusjakson rahoitukseen riippumatta hankkeesta ja ohjelmasta.
- Hankkeiden lisäksi, jokainen Riverian opiskelija (vain suomen kansalaiset) voi hakea William ja Ester Otsakorven säätiöltä tukea 120 €/ vko (apuraha voidaan myöntää kahdelle viikolle tai sitä pidemmälle oppilaitoksen järjestämälle ulkomaan koulutus-, harjoittelu- tai työpaikalla oppimisen jaksolle). Tukea haetaan kirjallisella hakemuksella Riverian kautta.
- Opiskelija voi myös hakea avustusta muilta säätiöiltä.
Lisätietoja
Lisätietoja ja ohjeita omavalmentajalta ja alojen kv-vastaavilta. Hankkeista ja Riverian kansainvälisestä toiminnasta lisätietoa antaa
- Riverian kansainvälisyystoimisto: international@riveria.fi
- Riverian kansainvälisyyden kehittäjä Ara Hayrabedian: hayrabedian@riveria.fi
Muista päivittää HOKS säännöllisesti!
Opintojen loppuvaiheessa päivität yhdessä omavalmentajasi kanssa työllistymis- ja/tai jatko-opintosuunnitelmasi.
Oikeudet ja velvollisuudet
Riverian opiskelijana sinulla on erilaisia oikeuksia, velvollisuuksia, etuja sekä mahdollisuuksia. Tältä sivulta löydät tietoa näistä asioista sekä mahdollisuuksista vaikuttaa opiskeluun liittyviin asioihin. Kun huolehdit oikeuksistasi ja toimit erilaisten sääntöjen ja ohjeiden mukaan, niin opiskelu sujuu helpommin.
Erilaisten vaikuttamiskanavien kautta pääset halutessasi osallistumaan ammatillisen koulutuksen kehittämiseen niin kampuksella, koko oppilaitoksessa kuin valtakunnallisestikin.
Opiskelijana voit vaikuttaa
Kun annat aktiivisesti palautetta koulutuksesta ja osallistut myös palautteen käsittelyyn, olet mukana koko Riverian toiminnan kehittämisessä. Palautetta voit antaa monin eri tavoin: suora ja välitön palaute toiminnasta vastuussa olevalle henkilölle, kirjallinen tai suullinen opintojaksopalaute vastuuopettajalle sekä vuosittaiset opiskelijoiden tulo-, olo- ja päättökyselyt.