Venäjää lumen keskellä


Kun minua pyydettiin käsikirjoittamaan venäjän verkko-opintoa eRiverialle, olin vielä äitiysvapaalla. Opinnon suunnittelu toi mukavaa vaihtelua äitiyslomalaisen arkeen. Työympäristönä oli koti, joten ajatukset virtasivat vapaammin. Olin luovempi kuin työpaikalla työskennellessäni. Uskon, että kotiympäristön ansiosta venäjän verkko-opinnosta tuli monipuolinen ja mielenkiintoinen. Kun vauva nukkui, tein verkko-opintoa. Ja minulla pulppusi ideoita!

Venäjän verkko-opintoja on nyt kaksi, yhden ja kahden osaamispisteen opinnot. Mielestäni venäjän opetus verkossa onnistuu hyvin, jos opiskelijalla on motivaatiota ja hän kykenee itsenäiseen työskentelyyn. Opiskelu verkossa ei ole tylsää puurtamista, sillä venäjän opinnoissa on runsaasti videoita, äänitteitä ja mielenkiintoisia tapakulttuuriin liittyviä tehtäviä. Niiden ansiosta niin nuorempi kuin vanhempikin opiskelija pysyy hereillä ja jaksaa opiskella venäjän opinnot loppuun saakka.

Talviaikaan venäjän verkko-opinnoissa on eniten opiskelijoita. Kesällä opiskelijoita on vähän. Ulkona on nyt luminen talvisää. Opiskelijan on helppo opiskella venäjää, kun hänen tarvitsee vain istahtaa mukavasti oman tietokoneensa ääreen. Ei haittaa, vaikka hiukset olisivat kampaamatta, bussikortti lataamatta tai auto lumesta puhdistamatta.

Sivutoiminen verkko-opettajuus auttaa loistavasti sovittamaan yhteen työn ja perhe-elämän. Kun pienet lapset ovat kuumeessa ja nukkuvat päiväunia, mitä voin tehdä kotona? Käytän ajan hyödyksi: arvioin verkkotehtäviä ja mietin, miten venäjän verkko-opintoja voisi päivittää.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijat tarvitsevat vieraita kieliä. Lähes jokaisessa ammatissa työhön kuuluu nykyään asiakaspalvelua. Globalisoituvassa maailmassa asiakkaita on pystyttävä palvelemaan vierailla kielillä, ei vain suomeksi. Venäjän verkko-opintojen tehtävistä osa on integroitu opiskelijan omaan alaan. Sen ansiosta venäjän verkko-opinnot eivät jää opiskelijalle irrallisiksi vaan ovat hyödyllinen osa ammatillista tutkintoa. Venäjän maa on ja pysyy Suomen naapurina. Eri alojen yritykset tarvitsevat venäjän kieltä taitavia työntekijöitä. Siksi opiskelija voi edistää työllistymistään opiskelemalla venäjää – verkossa joustavasti, oman aikataulunsa mukaan.

Laura Mönkkönen

Laura Mönkkönen

Verkko-opettaja, venäjä
eRiveria