”Taide on pelastus” – SAKUstars-kilpailu nosti isosti esille luovuuden merkityksen

Riverian opiskelijat esiintyivät SAKUstars-kilpailussa

Riverian järjestämä SAKUstars-kulttuurikilpailu keräsi Joensuuhun yli 500 opiskelijaa huoltojoukkoineen ympäri Suomen. Kaupunki täyttyi kolmen päivän ajaksi monenlaisista taide-esityksistä ja toinen toistaan heittäytyvämmistä suorituksista. Sekä tietenkin kavereiden kannustamisesta, sillä yhteisöllisyys on SAKUstarsin suola.

– Täällä muodostuu sellainen positiivisuuden kupla, jota ei löydy muualta, toteaa SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola.

Tapahtuman avasi tiistaina järjestetyissä avajaisissa Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä.

– On upeaa nähdä, että tämä hieno tapahtuma on saatu järjestettyä ammatilliseen koulutukseen ja kulttuuriin kohdistuneista leikkauksista huolimatta. Tällaiset tapahtumat tukevat harrastuneisuutta, joka puolestaan kasvattaa myös ammatillista itsetuntoa.

Kelhä tunnustautuu itsekin innokkaaksi kulttuurin kuluttajaksi.

– Käyn usein teatterissa ja muun muassa tanssiesityksissä, minkä lisäksi olen aktiivinen lukija. Parasta rentoutumista on lenkki ja äänikirja kuulokkeissa.

Minna Kelhä
Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä tunnustautuu kulttuuri-ihmiseksi.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Esa Karvinen toteaa, että SAKUstarsia tarvitaan, sillä on tärkeää tarjota opiskelijoille mahdollisuus loistaa.

– Tällaisten tapahtumien järjestäminen on osa ammatillisen koulutuksen perustehtävää. Täällä opiskelijat pääsevät näyttämään myös sellaista osaamista, joka ei opiskeluarjessa pääse oikeuksiinsa. Meillä on Suomessa todella lahjakkaita opiskelijoita, sen näkee täällä konkreettisesti.

Karvinen itse kertoo olevansa innokas runojen kirjoittaja. Pöytälaatikossa on runoja jo vuosien ajalta, ja onpa yksi jouluruno päätynyt nettiinkin. Runojen teemaksi hän kertoo koko elämän kirjon.

– Ehkä runojani pääsee vielä joskus lukemaan laajemminkin, Karvinen hymyilee.

Petteri Virtanen ja Veeti Sinikallio
Petteri Virtanen (vas.) ja Veeti Sinikallio tekevät yhdessä räppiä Taustalla Shalom Kashamura, johon kaksikko on tutustunut SAKUstarsissa.

”On lyhytnäköistä leikata kulttuurilta”

SAKUstarsin perinteisen opiskelijaillanvieton pääesiintyjänä nähtiin suomalaisen poptaivaan tulokastähti Hugo, joka nostatti illan tunnelman kattoon. Toisena esiintyjänä nähtiin joensuulais- ja riverialaislähtöinen räppäri Costamo, joka upposi niin ikään opiskelijayleisöön.

– Opiskelijoiden illanvietto oli huikea, ja koko tapahtuma on ollut aivan mahtava. Kiitos Riverialle hyvistä järjestelyistä, kiitteli Tredussa liiketoimintaa opiskeleva Shalom Kashamura, joka on monille tuttu erilaisten tapahtumien juontajana ja viihdyttäjänä. Joensuun-kisoista Kashamura lähti kotiin kahden mitalin kanssa: menestystä tuli spoken wordissa ja lausunnassa.

Kashamuran vieressä seisoo kaksi nuorta miestä niin ikään mitalit kaulassa. Veeti Sinikallion ja Petteri Virtasen elämään SAKUstarsilla on ollut suuri merkitys myös muuten kuin kilpailumenestyksen muodossa. Paitsi, että kolmikko on ystävystynyt kilpailussa, Sinikallio ja Virtanen ovat myös perustaneet SAKUstars-tuttaviensa kanssa räp-kollektiivi OFC:n, joka keikkailee ympäri Suomea.

– Elämäni olisi varmaan aika erilaista ilman SAKUstarsia. Tämä kilpailu on tuonut elämääni niin paljon. Viimeisimmäksi sen, että pääsimme lämppäämään Sexmanea Helsingin Tiivistämölle. Se oli aika unohtumatonta, Virtanen sanoo.

Sekä Sinikallio että Virtanen ovat osallistuneet kilpailuun jo neljä kertaa, ja Joensuussa käsillä oli niistä viimeinen. Molemmilla on tarkoitus valmistua keväällä; Sinikallio autoasentajaksi ja Virtanen nuoriso-ohjaajaksi. Haaveena on työ taiteen parissa.

– Taide on pelastus, Virtanen toteaa ykskantaan.

Hänelle se on sitä konkreettisesti, sillä vuosiksi syöksykierteeseen lähtenyt elämä löysi raiteensa räpin avulla.

– Käytin päihteitä ja olin laitoksessa. Tulevaisuus ei näyttänyt valoisalta. Mutta sitten löysin räpin, ja elämä saikin yhtäkkiä uuden suunnan. Nyt teen taidetta tavoitteellisesti.

– On lyhytnäköistä leikata kulttuurilta, Kashamura lisää taputtaen ystäväänsä olalle.

Elina Leinosen cosplay-puku oli yksi kisan näyttävimmistä töistä.

Haaveena kansainvälinen ura

Helsingin Omniassa mittatilausompelijaksi opiskeleva Elina Leinonen kertoo olevansa alanvaihtaja. Aiemmin sairaanhoitajana työskennellyt Leinonen sairastui masennukseen ja löysi osastojakson jälkeen kutsumuksensa luovalta alalta. Hän harrastaa kulttuuria monipuolisesti, ja osallistui SAKUstarsissa useaan lajiin.

Talentissa Leinonen esitteli Mother Mirandan cosplay-asun, joka oli yksi kilpailun näyttävimpiä töitä. Painavan ja yksityiskohtia täynnä olevan puvun päälle saaminen vaati apua useammalta ihmiseltä, Leinonen paljastaa. Hän on menossa toukokuussa Helsingissä järjestettävään Comiconiin tapaamaan puvun innoittajaa, Miranda Rönnbergiä alias Namikolinxia.

– Käytin puvun tekemiseen vuoden. Toiveena olisi joskus suunnitella vaatteita kansainvälisesti.

Myös Natalia Silevits kertoo kulttuurin olevan hänelle voimaannuttava asia ja SAKUstarsin omalle luovuudelle oivallinen kanava.

Natalia Silevits esitti karaoken finaalissa Backstreet Boysin Larger Than Lifen.

– Saan luovuudesta ja esiintymisestä ruuhkavuosien keskellä voimaa. Esiintyessäni keskityn vain itseeni ja yleisöön, ja se on todella vapauttavaa. Meidän kaikkien pitäisi saada kokea sellaista vapautta.

Omniassa muotialan assistentiksi opiskeleva Silevits oli SAKUstarsissa toista kertaa ja osallistui neljään lajiin.  

– Viime vuonna kävin kokeilemassa, miltä kilpaileminen tuntui, ja tänä vuonna lähdin sitten täysillä mukaan, hän nauraa.

Media-alan opiskelijat Odessa Kinnunen (vas.), Santeri Vornanen Nea Tuovinen, Konsta Uutinen ja Tuukka Vartiainen ovat mieluummin SAKUstarsissa töissä kuin kilpailemassa.

Töissä SAKUstarsissa

SAKUstars oli Joensuussakin täynnä itsensä ylittämistä, onnistumisen riemua ja kisakavereiden kannustamista. Sekä osallistujat että huoltajat ja tapahtuman järjestäjät kehuivat poikkeuksetta tapahtuman tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä.

Riverian media-alan opiskelijat ovat olleet mukana järjestämässä tapahtumaa jo useamman kerran; osa oli mukana toista ja osa jo kolmatta kertaa. Outokummussa opiskelevat Odessa Kinnunen, Nea Tuovinen, Konsta Uutinen, Santeri Vornanen ja Tuukka Vartiainen allekirjoittavat SAKUstarsin omaleimaisuuden.

– SAKUstarsissa erityistä on positiivisuuden yhteisöllisyys. Vaikka päivät ovat meille kaikille pitkiä, ne ovat myös tosi antoisia, Tuovinen sanoo.

Mitkä ovat terveisenne opiskelijakollegalle, joka pohtii, lähtisikö mukaan SAKUstarsiin?

– Kyllä tänne kannattaa lähteä mukaan joko töihin tai kilpailemaan. Itse olemme mieluummin kameran tällä puolen, mutta huikeaa talenttia on lavoillakin.