Kuraattori- ja psykologipalvelut
Perustutkinto- ja TUVA-opiskelijoilla on oikeus kuraattori- ja psykologipalveluihin. Voit varata henkilökohtaisen keskustelun kuraattorin ja psykologin kanssa, jos tunnet siihen tarvetta. Kuraattorin ja psykologin kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Yhdessä voitte etsiä sinulle sopivia ratkaisuja ja tarvittaessa saat apua myös koulun ulkopuolisten palvelujen piiriin hakeutumiseen.
Voit ottaa yhteyttä kuraattoriin tai psykologiin itse, mutta saat tarvittaessa apua ajanvaraukseen omavalmentajaltasi. Yhteydenottaja voi olla myös joku perheenjäsenistäsi tai läheisistäsi. Henkilökohtainen keskusteluaika järjestetään sinulle viimeistään seitsemäntenä työpäivänä pyynnöstäsi. Kiireellisessä tapauksessa pääset keskustelemaan asioistasi jo samana tai seuraavana työpäivänä.
Kuraattoriin voit ottaa yhteyttä mm. seuraavissa asioissa
- Jaksamisen haasteet, stressi ja kuormitus opinnoissa tai muilla elämän osa-alueilla
- Jännittäminen
- Motivaatio-ongelmat
- Mielialaan liittyvät haasteet
- Päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvät asiat
- Elämäntilanteeseen liittyvät kriisi- ja muutostilanteet
- Ihmissuhteisiin liittyvät asiat, yksinäisyys
- Toimeentuloon, asumiseen ja erilaisiin arjen asioihin liittyvät kysymykset
Kuraattoritapaamiset ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. Kuraattori voi antaa tukea, ohjausta ja neuvontaa sinulle yksilötapaamisissa, puhelimitse ja Wilma-viestien kautta. Kuraattori voi sovittaessa luvallasi osallistua asioitasi koskeviin palavereihin. Kuraattori ohjaa sinua tarvittaessa muiden palveluiden pariin (oppilaitoksen muut opiskeluhuollon palvelut, sosiaalipalvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, kuntoutuksen toimijat) ja voi toimia linkkinä oppilaitoksen ja eri yhteistyötahojen välillä.
Kuraattori voi osallistua tarvittaessa yksilöllisen opintopolkusi sekä erilaisten tukitoimien suunnitteluun yhteistyössä opetushenkilöstön kanssa.
Yksilöllisen opiskeluhuollon lisäksi kuraattori osallistuu oppilaitoksessa tehtävään yhteisölliseen opiskeluhuoltotyöhön, jonka tavoitteena on terveellinen ja turvallinen opiskeluympäristö sekä hyvinvoiva opiskeluyhteisö. Yhteisöllinen opiskeluhuolto kohdistuu koko opiskeluyhteisöön, mutta työtä voidaan myös kohdentaa tietyille luokka-asteille tai ryhmille, esimerkiksi opintojen aloittamis- tai päätösvaiheeseen, Myös yksittäisessä ryhmässä voi ilmetä tarvetta yhteisölliseen opiskeluhuoltoon. Esimerkkejä kuraattorin tekemästä yhteisöllisestä opiskeluhuoltotyöstä ovat mm. opiskelun tuen ryhmät, teemapäivät, huoltajaillat, opiskelijaryhmille kohdennetut teematunnit sekä tietoiskut.
Opiskeluhuollon psykologi
Opiskeluhuollon psykologi tukee opiskelua, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia. Hän selvittää mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja arvioi opiskelijan hoidon tai tuen tarvetta sekä ohjaa tarvittaessa muihin opiskeluhuollon palveluihin tai koulun ulkopuolisiin yhteistyöverkostoihin.
Tuen suunnittelu toteutuu aina yhteistyössä kanssasi. Psykologin selvittelyä vaativia haasteita voivat olla mm. keskittymisvaikeudet ja muut oppimiseen liittyvät hankaluudet, masennus- ja ahdistusoireet, stressi, jaksamattomuus, elämäntilanteeseen liittyvät kriisit.
Ohjaudut psykologille kuraattorin, terveydenhoitajan sekä opettajien ja muun oppilaitoksen henkilökunnan ohjaamana. Myös sinä, huoltajasi/läheisesi tai muu yhteistyötaho voi ottaa yhteyttä psykologiin suoraan. Yhteyden saat soittamalla, tekstiviestillä, Wilma-viestillä tai sähköpostilla.
Keskustelut ovat aina luottamuksellisia.