Mietitkö opintojen keskeyttämistä?
Ammatillisen koulutuksen saat suoritettua vain opiskelemalla ja osallistumalla opetukseen oppilaitoksessa ja työpaikalla oman opiskelusuunnitelmasi mukaisesti. Joskus voi kuitenkin tulla elämäntilanteita, joissa opiskelu ei onnistu tai mietit alavalintaasi.
Näissä tilanteissa on hyvä miettiä erilaisia vaihtoehtoja omavalmentajasi tai opinto-ohjaajasi kanssa. Henkilökunnan yhteystiedot löydät Wilmasta ja sivulta riveria.fi/yhteystiedot. Opinto-ohjaajien yhteystiedot on myös koottu oppaan sivulle Opinto-ohjaus. Voitte pohtia yhdessä vaihtoehtoja opintojesi suorittamiseen. Joskus on tarpeellista keskeyttää opinnot väliaikaisesti tai vaihtaa alaa.
Siirto toiseen Riverian koulutukseen
Siirtyminen johonkin toisen Riverian koulutukseen voi perustellusta syystä olla mahdollista. Voit keskustella koulutuksen vaihtamisesta opinto-ohjaajaasi kanssa. Opinto-ohjaajasi kartoittaa kanssasi opiskelutilannettasi ja varmista uravalintaasi. Ennen siirtohakemuksen tekemistä tutustut toivotulle alalle ja mahdollisesti osallistut alan pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin. Opinto-ohjaaja on myös yhteydessä oppivelvollisen huoltajaan.
Oman opinto-ohjaajasi yhteystiedot löydät Wilmasta HOKS-lomakkeelta ja kaikkien opinto-ohjaajien yhteystiedot voi tarkistaa sivulta Opinto-ohjaus.
Työvoimakoulutuksessa opiskeleva
Työvoimakoulutuksessa opiskelevalle siirtyminen toiseen Riverian koulutukseen on mahdollista vain työvoimaviranomaisen kautta, jotta työttömyysturvasi pysyy voimassa. Keskustele asiasta omavalmentajasi ja asioitasi hoitavan työvoimaviranomaisen kanssa.
Oppisopimusopiskelija
Jos olet oppisopimuskoulutuksessa, voit vaihtaa toiseen oppisopimuskoulutukseen uudessa tutkinnossa ja työtehtävissä. Oppisopimuskoulutuksen vaihtuessa koulutussuunnittelijamme tekee sinulle uuden oppisopimuksen. Vaihtoehtoisesti voit siirtyä opiskelemaan toista tutkintoa ilman oppisopimusta eli ilman palkkaa oppilaitoksella ja työssä oppien työpaikalla.
Opintojen väliaikainen keskeyttäminen
Keskustele ennen opintojesi väliaikaista keskeyttämistä omavalmentajasi kanssa. Samalla voitte sopia jo etukäteen, miten opinnot jatkuvat keskeytyksen päätyttyä.
Oppivelvolliset opiskelijat
Oppivelvollinen ei voi itse hakea opiskelun väliaikaista keskeytystä, vaan sen tekee huoltaja Wilmasta löytyvällä lomakkeella (Lomakkeet > Hakemus, oppivelvollisen opiskeluoikeuden väliaikainen keskeytys). Keskeytyksen päättyessä ota yhteyttä omavalmentajaasi sopiaksesi opintojen jatkamisesta.
Jos olet oppivelvollinen, voit keskeyttää oppivelvollisuuden suorittamisen vain
- pitkäaikaisen sairauden tai vamman vuoksi (tarvitaan lääkärin lausunto)
- raskaus- tai vanhempainrahan saamisen ajaksi (tarvitaan lääkärin lausunto)
- vähintään kuukauden kestävän tilapäisen ulkomailla oleskelun ajaksi, jos osallistut oppivelvollisuuden suorittamista vastaavaan koulutukseen ulkomailla tai voit muutoin suorittaa oppivelvollisuutta ulkomailla oleskelun aikana
- elämäntilanteeseen liittyvän muun painavan syyn vuoksi.
Ei oppivelvolliset opiskelijat (ei koske oppisopimuksessa tai työvoimakoulutuksessa opiskelevia)
Voit väliaikaisesti keskeyttää opiskelusi suorittaaksesi
- asevelvollisuuden, siviilipalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen
- saat sairauspäivärahaa
- saat raskaus- tai vanhempainrahaa
- muusta perustellusta syystä.
Jos sinulla on keskeytykseen liittyvä sairaslomatodistus tms., voit toimittaa sen postitse tai oman harkintasi mukaan sähköpostin liitteenä omavalmentajallesi tai opinto-ohjaajallesi.
Keskeytyksen aikana et ole oikeutettu opintososiaalisiin etuihin, kuten aterioihin koulupäivien aikana tai opinto- ja koulumatkatukeen.
Hae määräaikaista keskeytystä Wilmasta löytyvällä lomakkeella (Hakemukset ja päätökset > Tee uusi hakemus > Hakemus, väliaikainen keskeytys). Et voi hakea opiskeluoikeuden keskeyttämistä takautuvasti.
Väliaikaisen keskeytyksen hyväksyy koulutusjohtaja. Keskeytyksen päättyessä ota yhteyttä omavalmentajaasi sopiaksesi opintojen jatkamisesta.
Työvoimakoulutuksessa opiskeleva
Jos opiskelet työvoimakoulutuksessa ja sinulla on esimerkiksi terveydellinen syy tai saat äitiys- tai vanhempainrahaa ja haluat keskeyttää opinnot,
- ilmoita asiasta asioitasi hoitavalle työvoimaviranomaiselle
- ota yhteyttä omavalmentajaasi. Oppilaitos ilmoittaa keskeytyksestä muutosilmoituksella työvoimaviranomaisille. Opintojen väliaikaisesta keskeyttämisestä päättää TE-viranomainen oppilaitoksen ilmoituksen perusteella.
Tarvitset keskeytystä varten lääkärintodistuksen tai muun todistuksen äitiys- tai vanhempainvapaasta.
Oppisopimusopiskelija
Voit väliaikaisesti keskeyttää oppisopimuskoulutuksesi suorittaaksesi
- asevelvollisuuden, siviilipalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen
- saat sairauspäivärahaa
- saat raskaus- tai vanhempainrahaa
- muusta perustellusta syystä.
Ota yhteyttä omavalmentajaasi tai koulutussuunnittelijaasi sopiaksesi koulutuksen keskeyttämisestä. Keskustele ensin työnantajan kanssa keskeytystarpeesta ja sen vaikutuksesta työsuhteeseen. Opiskelun väliaikainen keskeytys sovitaan työnantajan, oppilaitoksen ja opiskelijan kanssa Wilmassa tehtävällä oppisopimuksen muutoksella.
Opiskelijan katsominen eronneeksi
Sinun odotetaan osallistuvan HOKS:n mukaiseen opetukseen ja näyttöihin. Poissaololle on oltava aina perusteltu syy. Jos et osallistu opiskeluun, tilannettasi selvitetään tarkemmin.
Jos opettajat arvioivat, että et sitoudu riittävästi opintoihisi, he voivat tehdä esityksen koulutusjohtajalle opiskeluoikeutesi päättämisestä. Ennen päätöksentekoa opiskelijaa ja oppivelvollisen huoltajaa kuullaan.
Opiskelija voidaan kurinpitotoimena erottaa määräaikaisesti oppilaitoksesta. Lisätietoja kurinpito-ohjeista löydät sivulta Järjestyssäännöt ja kurinpito.
Työvoimakoulutuksessa opiskeleva
Työvoimakoulutuksessa sinun on osallistuttava säännöllisesti koulutukseen ja opintojen on edettävä sinulle laaditun HOKS:n mukaisesti (1139/2020). Opettajat seuraavat opintojen edistymistä. Jos olet yhtäjaksoisesti luvatta poissa koulutuksesta 5 koulupäivää tai opiskelu ei etene suunnitelman mukaisesti, oppilaitos tekee keskeyttämisesityksen työvoimaviranomaiselle. Sinua kuullaan, jonka jälkeen työvoimaviranomainen tekee tarvittaessa päätöksen koulutuksen päättymisestä. Jos sinulla on esim. terveydellinen syy keskeyttää opiskelu väliaikaisesti, ota yhteyttä omavalmentajaasi. Lue lisää kohdasta opintojen väliaikainen keskeyttäminen.
Oppisopimusopiskelija: sopimuksen purkaminen
ja oppisopimuskoulutuksen päättyminen
Oppisopimusopiskelijana olet sekä työntekijä että opiskelija oppilaitoksessa.
Oppisopimus voidaan purkaa oppilaitoksen, työnantajan ja opiskelijan yhteisellä sopimuksella esimerkiksi elämäntilanteesi muuttumisen vuoksi. Purkaminen merkitsee useimmiten oppisopimuksen ja työsuhteesi välitöntä päättymistä. Voit jatkaa opintojasi oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa tai toisen työnantajan palveluksessa.
Joskus voi olla tilanteita, joissa yhteiseen sopimukseen ei päästä. Työsopimukseen perustuvan oppisopimuksen voi purkaa työsopimuslain (55/2001) mukaisesti:
- Työsuhteen koeaikana
- Työntekijästä johtuvista syistä
- jos olet työntekijänä ollut poissa työpaikalta seitsemän työpäivää ilmoittamatta pätevää syytä
- jos opiskelijana rikot työsuhteen kannalta olennaisia velvoitteita
- Työnantajasta johtuvista syistä
- jos työnantaja rikkoo työsuhteen kannalta olennaisia velvoitteitatyönantajan lopettaessa liikkeensä, tullessa asetetuksi konkurssiin tai kuollessa
- tuotannollisista ja taloudellisista syistä
- Oppilaitoksen toimesta
- jos sinä tai työnantaja ette noudata ammatillisen koulutuksen lainsäädännön (531/2017) tai oppisopimuksen ehtoja. Ennen purkamista sinua ja työnantajaa kuullaan yhteisessä palaverissa. Päätöksen tekee koulutusjohtaja.
- oppilaitos peruuttaa opiskeluoikeutesi terveydentilasi tai toimintakykysi perusteella (531/2017, 81 §).
Voit jatkaa opintojasi oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa.
Eroaminen oppilaitoksesta
Voit myös itse erota oppilaitoksesta kirjallisella ilmoituksella. Keskustele aina suunnitelmistasi omavalmentajasi kanssa.
Ei oppivelvollisen opiskelijan eroaminen
Erolomakkeen löydät Wilmasta kohdasta Lomakkeet > Eroaminen oppilaitoksesta. Täytettyäsi erolomakkeen omavalmentaja tai opinto-ohjaaja on sinuun yhteydessä. Haluamme varmistaa, että sinulla on jatkosuunnitelma. Huom! Lomake ei ole tarkoitettu työvoimakoulutuksessa tai oppisopimuskoulutuksessa opiskeleville.
Oppivelvollisen eroaminen
Jos olet oppivelvollinen, ota yhteys opinto-ohjaajaan. Voit erota ainoastaan, jos olet siirtymässä toiseen koulutukseen. Opinto-ohjaaja
- on yhteydessä huoltajaasi ja varmistaa, että sinulla on uusi opiskelupaikka
- varmistaa myöhemmin, että olet aloittanut uudet opinnot
- tekee eroilmoituksen puolestasi. Vasta sen jälkeen eroamisesi astuu voimaan.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksessa oppilaitos voi purkaa sopimuksen kuultuaan sinua ja työnantajaa, jos työpaikalla ei noudateta voimassa olevaa lainsäädäntöä, oppisopimuksen ehtoja tai opintosi eivät etene HOKSin mukaisesti. Oppisopimus purkautuu myös, jos työsuhteesi päättyy. Silloin voit omalla ilmoituksellasi jatkaa opiskelua oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa. Opintojen muutoksia varten tehdään oppisopimuksen muutosesitys yhteistyössä koulutussuunnittelijasi kanssa.
Työvoimakoulutus
Jos suunnittelet opinnoista eroamista, ota yhteyttä omavalmentajaasi ja keskustele tilanteestasi. Voitte yhdessä miettiä vaihtoehtoja opintojen jatkamiseen. Voi siirtyä oppilaitosmuotoiseen koulutukseen.
Jos päädyt eromaan opinnoista, tee kirjallinen ilmoitus eroamisesta sähköpostilla sekä omavalmentajalle ja työvoimaviranomaiselle. Oppilaitos toimittaa tarvittavan päättämisilmoituksen työvoimaviranomaiselle, joka tekee päätöksen koulutuksen päättymisestä kuultuaan sinua asiasta.
Pyydä erotodistus opintojen päättyessä
Opintojen päättyessä eronneeksi katsomiseen tai niiden keskeytyessä väliaikaisesti voit tarvita Kelassa tai työvoimaviranomaisten kanssa asiointia varten todistuksen opiskelusi keskeytymisestä. Todistuksen saat opintotoimistosta.
Jos opintosi päättyvät kokonaan, opintotoimisto postittaa sinulle automaattisesti todistuksen suorittamistasi tutkinnon osista.
Opintotoimisto ilmoittaa opiskelijan eronneeksi katsomisesta ja väliaikaisesta keskeyttämisestä aina KELAlle ja tarvittaessa muille opintojen rahoittajille kuten työvoimaviranomaiselle tai vakuutusyhtiöön. Lisätietoja opintotukietuuksista opintojen keskeytyessä saat työvoimaviranomaiselta osoitteesta tyomarkkinatori.fi ja Kelalta osoitteesta kela.fi.
Tukiverkko toimii opintojen keskeytyessäkin
Ilmoitamme Nuorisolain velvoittamina alle 29-vuotiaan ei oppivelvollisten opiskelijoiden tiedot kotikunnan etsivälle nuorisotyöntekijälle opiskelijan eronneeksi katsomisen ja pitkän väliaikaisen keskeytyksen yhteydessä. Etsivän nuorisotyön tarkoituksena on auttaa nuoria löytämään yksilöllisiä ja elämäntilanteeseensa sopivia ratkaisuja.
Eronneeksi katsottujen oppivelvollisten tiedot ilmoitamme oppivelvollisen asuinkunnalle. Asuinkunnan tehtävänä on varmistaa, että oppivelvollisuutesi suorittaminen jatkuu yhdessä suunnitellun tavoitteen mukaisesti.