Riverian logolla varustettu rekka maisemassa.

Ura ja työllistyminen

Rahanarvoisia vinkkejä valmistumisesi kynnyksellä!


Oman osaamisen markkinointi / Vinkkejä urallesi / Tukea ja apua työllistymiseen / Yhteystiedot

Työllistymisesi tueksi on tarjolla palkkatukea, kuntalisää, henkilökohtaista sparrausta, tietoa avoimista työpakoista.

Jatko-opinnoilla voit saada uraasi uutta suuntaa, mielenkiintoisia työllistymismahdollisuuksia ja parempaa palkkaa.

Osallistu infoon ennen valmistumistasi, halutessasi olet tervetullut mukaan myös valmistumisesi jälkeen. Info järjestetään Teamsin välityksellä, joten osallistuminen on helppoa mistä vain! Infon jälkeen sinun on mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta urasuunnitteluusi. Hyödynnä myös työnhaku- ja jatko-opintopajoja sekä korkeakouluhaun webinaareja.

Oman osaamisen markkinointi työnhaussa

Työnhaussa tärkeintä on hakea työtä aktiivisesti eri kanavia käyttäen ja tuoda esille omaa osaamistasi ja vahvuuksiasi. Työnhaku on oman osaamisesi ja persoonasi markkinointia. Osaaminen on hyvä osata tuoda esille kirjallisesti ansioluettelossa ja työhakemuksessa.

Lisäksi oman osaamisesi ja vahvuuksiesi kuvaaminen esimerkiksi haastattelutilanteessa on tärkeää. Muista kuvata osaamistasi ja työelämätaitojasi laajasti, mutta rehellisesti.

CV eli ansioluettelo, työhakemus ja avoin hakemus

Netistä löytyy paljon valmiita malleja CV:n, työhakemuksen ja avoimen hakemuksen tekemiseen. Avointa hakemusta käytetään silloin, kun työpaikkailmoitusta avoimesta työpaikasta ei ole, vaan kiinnostavaa työnantajaa lähestytään oma-aloitteisesti. Hakemus toimii markkinointikirjeenä, jossa omaa osaamista tarjotaan työnantajan käyttöön silloin, kun työnantaja sitä tarvitsee.

Hyviä malleja työnhakuasiakirjoihin:

Löydät työnhakuun liittyvää tietoa, ohjeistusta, hakemuksen tekemiseen liittyviä ohjeita ja CV-mallin Työelämään sivustolta: työelämään.fi(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan). Erilaisia visuaalisia CV-pohjia löydät Canva-sivustolta (vaatii rekisteröitymisen): Canva.com(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).


Työhaastatteluun valmistautuminen

Työhaastatteluun ja työnhakuun kannattaa valmistautua. Ota selvää yrityksestä, sen toimialasta ja työtehtävistä. Työhaastattelu on tilaisuutesi vakuuttaa työnantaja siitä, että olet paras henkilö tehtävään.

Vinkit työhaastatteluun valmistautumiseen Duunitorin sivulla(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Usein työhaastatteluissa kysytyt kysymykset toistuvat haastattelusta toiseen, joten haastatteluun valmistautuminen on mahdollista! Kannattaa ennakkoon harjoitella vastaamaan usein toistuviin kysymyksiin. Seuraavassa Duunitorin linkissä on yleisimpiä haastattelukysymyksiä: 30 hyödyllistä haastattelukysymystä(siirryt toiseen palveluun)

Taidot ja vahvuudet

Työelämässä tarvitset erilaisia taitoja ja vahvuuksia, jotka auttavat sinua suorittumaan työssäsi hyvin. Omia taitoja ja vahvuuksia kannattaa kuvailla esimerkkien kautta työtä haettaessa. Työssä onnistuminen vaatii ammattiin kuuluvan erityisosaamisen hallintaa ja ammattitaidon jatkuvaa kehittämistä. Ammattitaito on kuitenkin vain yksi työelämässä tarvittava taito, jota tarvitset.

Taidoilla ja vahvuuksilla tarkoitetaan kaikkia sellaisia työelämässä tarvittavia taitoja ja henkilökohtaisia vahvuuksiasi, joita tarvitset ja voit hyödyntää pärjätäksesi ja menestyäksesi työelämässä. Esimerkkejä työnantajien arvostamista työelämässä tarvittavista taidoista ja vahvuuksista:


Vinkkejä urallesi

Riveriassa tuetaan opiskelijoita työnhaussa opintojen aikana ja valmistumisvaiheessa. Opintojesi aikana työelämässä hankittu osaaminen ja kesätyöt ovat paras tapa rakentaa kontakteja työelämään, joten niihin kannattaa panostaa. Opintojen aikana harjoittelet myös työnhakua.

Riveriassa järjestetään opiskelijoiden ja alumnien urasuunnittelun tueksi Tulevaisuuden duuni -työelämä- ja jatko-opintopäiviä. Tutustu tapahtumaan: Tulevaisuuden duuni(siirryt toiseen palveluun).

Tulevaisuuden duuni -tapahtuman mainos, jossa teksti "Työelämä- ja jatko-opintopäivät 2024-2025"

Työnhaku- ja jatko-opintopajat:

Työnhaku- ja jatko-opintopajoihin ovat tervetulleita kaikki ohjausta tai neuvoja tarvitsevat!

  1. Riveria Peltolan yksikössä Riveria-talon aulassa 3.9.2024 klo 10-13
  2. Riveria Peltolan yksikössä Riveria-talon aulassa 29.10.2024 klo 10-13
Ohjelma:
  • avoimia työmahdollisuuksia
  • mahdollisuus ilmoittautua ohjatusti työnhakijaksi ja sopia jatko-ohjauksesta
  • ohjausta työllistymiseen tai jatko-opintoihin
  • ohjausta CV:n, hakemuskirjeen päivitykseen ym.

RiveriaRekry – työnhakusi tukena

RiveriaRekry on verkkopalvelu, jonka on tarkoitus uudella tavalla saattaa työelämä, opiskelijamme sekä vastavalmistuneet yhteen.

Työnantajat voivat tarjota RiveriaRekryn kautta koulutus- ja oppisopimuspaikkoja, työmahdollisuuksia sekä erilaisia projekteja opiskelijoille ja vastavalmistuneille sekä löytää sopivan osaajan tarpeeseensa.

Opiskelijana luot henkilökohtaisen osaamisprofiilin sekä portfolion RiveriaRekryyn. Pääset palveluun tästä linkistä: RiveriaRekry(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan). Palvelu on käytössäsi sekä opintojesi ajan että myös valmistumisen jälkeen. Palvelun perustana on Tiitus-mobiilisovellus, jonka kautta pääset tutustumaan tarjottuihin työmahdollisuuksiin ja projekteihin, sekä voit lähettää oman profiilisi työnantajien nähtäväksi.

Lataa Tiitus mobiilisovellus:

Lisätietoa RiveriaRekrystä saat Uraohjauspalveluista tai omalta opinto-ohjaajaltasi.

Piilotyömarkkinat

Työnhaussa tärkeintä on oma aktiivisuutesi. Kannattaa olla suoraan yhteydessä sinulle jo tuttuihin yrityksiin, erityisesti niihin, joissa olet ollut työssäoppimassa, aiemmin töissä tai niihin, joihin sinulla on suhteita – yrityksessä voikin olla tarve juuri sinunkaltaiselle tekijälle. Suurin osa työpaikoista välittyykin juuri näin eli ne eivät tule koskaan avoimeen hakuun. Näitä kutsutaan piilotyöpaikoiksi. Piilotyöpaikkojen merkitys työllistymisessä on siis melkoinen.

Tämä Duunitorin artikkeli tarjoaa vinkkejä piilotyöpaikan löytämiseen: Miten löytää piilotyöpaikat(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan). Jos yrityksessä ei juuri tällä hetkellä ole sinulle töitä, kannattaa silti kysyä heiltä, voitko jättää sinne avoimen hakemuksen. Avoin hakemus muistuttaa sinusta, jos työvoiman tarve ilmenee myöhemmin.

Lauran verkkosivulta löydät vinkkejä ja ohjeita työpaikkojen kontaktointiin puhelimitse: Työnhaku puhelimitse(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).


Avoimet työpaikat

Seuraavilta sivustoilta voit löytää työpaikkoja, jotka ovat avoimessa haussa:


Henkilöstöpalveluala

Vuokratyö – portti työelämään! Henkilöstöpalveluala on merkittävä työllistäjä ja tarjoaa nopean ja joustavan väylän työllistyä. Vuokratyöntekijänä sinulle maksetaan työsuhteessasi noudatettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.  Vuokratyösuhteessa työnantajanasi toimii henkilöstöpalvelualan yritys, joka huolehtii kaikista työnantajavelvollisuuksista, mm. työterveyshuolto ja vakuutukset.

Henkilöstöpalvelualalla voit työskennellä joustavasti oman elämäntilanteesi mukaisesti ja kartuttaa työkokemustasi. Vuokratyö voi tarjota myös väylän pidempiaikaiseen työhön. Yhdellä hakemuksella sinulla on käytössäsi koko henkilöstöpalvelualan yrityksen asiakasyrityskanta, joten avoimen hakemuksen jättäminen todella kannattaa!

Työnhakijalle henkilöstöpalvelualan yrityksen palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Henkilöstöpalvelualan yrityksiä:

Ulkomaille töihin tai harjoitteluun?

Työnantajat arvostavat kielitaitoa ja kansainvälistä osaamista. Ulkomailla työskentely kertoo paljon asenteestasi, rohkeudestasi ja taidoistasi selvitä uusissa tilanteissa. Jos ulkomailla työskentely kiinnostaa sinua, lisätietoa mahdollisuuksista lähteä ulkomaille löydät esimerkiksi Opintopolku.fi-sivulta(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).

Ready for Life on työharjoitteluohjelma sinulle, joka pian valmistut tai olet vuoden sisällä valmistunut toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta ja olet 18-35-vuotias. Ready for Life -ohjelmassa sinulle etsitään koulutustasi vastaava työharjoittelupaikka taitojesi ja toiveidesi perusteella. Työharjoittelu kestää yleensä 8-16 viikko. Voit hakea 1-4 kuukauden yksilöjaksolle tai 2-3 viikon ryhmäharjoitteluun.

Sinun ei tarvitse huolehtia majoituksen järjestämisestä kohdemaassa, vaan se kuuluu ohjelmaan. Majoitus on yleensä jaetussa asunnossa tai asuntolassa 1-2 hengen huoneissa.Ohjelma on Erasmus+ -tuettu ja tuki kattaa suurimman osan kustannuksista. Sinulle jäävät hoidettavaksi vain päivittäiset elinkustannukset (yleensä ruokailut).

Lisätietoa: Ready for life – Allianssin nuorisovaihto(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)


Tukea ja apua työllistymiseen

Te-palvelut siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025

Te-palveluiden asiakkaana saat neuvontaa työnhaussa ja tietoa työmarkkinoista. Te-palvelut arvioi myös oikeutesi työttömyysetuuteen. Joensuun seudulla osa kunnista kuuluu työllisyyden kuntakokeiluun. Kuntakokeiluun kuuluvat Joensuu, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu ja Polvijärvi. Kuntakokeilut päättyvät vuoden 2024 lopussa.

Julkisten työvoimapalveluiden eli nykyisten TE-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy TE-toimistoilta kuntien muodostamille työllisyysalueille 1.1.2025.


Työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työttömyysetuus

Jos jäät työttömäksi valmistumisen jälkeen, ilmoittaudu työmarkkinatorilla työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Näin varmistat oikeutesi työttömyysetuuteen ja saat apua työnhakuun. Voit ilmoittautua työnhakijaksi jo ennen valmistumista.

Työnhakijaksi ilmoittaudutaan Työmarkkinatorin sivustolla: Työnhaku(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan). Siellä kerrotaan myös palveluista, joita saat työnhakijana, työnhakuvelvoitteista ja neuvotaan työnhakuprofiilin luomista.

Työttömänä työnhakijana olet oikeutettu työttömyysetuuteen. Työttömyysetuutta haetaan Kelasta tai työttömyyskassasta.


Palkkatuki ja työkokeilu

Palkkatuki on työnantajalle annettava rahallinen korvaus, kun työnantaja palkkaa työntekijän, jolla on vielä vähän työkokemusta ja siten oppimista työtehtävissä. Usein vastavalmistuneena olet oikeutettu palkkatukeen, jos jäät työttömäksi valmistumisensa jälkeen.

Työllistymiseen on monia keinoja, jos työttömyys uhkaa pitkittyä. Työttömyyden aikana on mahdollista kokeilla työskentelyä uudella alalla tai mahdollisuuksia palata työmarkkinoille työkokeilun muodossa. Työkokeilun ajalta maksetaan työttömyyskorvausta.


Ammatinvalinta- ja uratestejä

Jos sinusta tuntuu, että et ole oikealla alalla, älä jää yksin pohtimaan, vaan juttele asiasta vaikka oman opinto-ohjaajasi kanssa. Vinkkejä asian pohdintaan voit saada myös ammatinvalinta- ja uratesteistä.


Työelämään tulevan muistilista

Kun saat työpaikan, on hyvä tietää omat oikeutensa ja velvollisuutensa. Katsomalla nämä videot, saat jo paljon pohjatietoa tästä.

Haastavissa tilanteissa

Jos koet, että et kykene täysipainoiseen työhön löydät tietoa osatyökykyisen palveluista, työssä jatkamisesta ja työllistymisestä seuraavalta Työmarkkinatorin sivulta: Työkyvyn kartoittaminen(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).

Ohjaamo ja etsivä nuorisotyö

Jos sinulla on suunta hukassa tai haluat lisää tietoa mahdollisuuksistasi, ota yhteyttä paikkakuntasi Ohjaamoon tai etsivään nuorisotyöntekijään. Ohjaamo ja etsivät tarjoavat ohjausta ja neuvontaa kaikille alle 30-vuotiaille.

Saat Ohjaamosta apua työpaikan etsintään, työhakemuksen tai CV:n päivitykseen ja lisätietoa työllistymisen tukimuodoista. Ohjaamoiden tiedot ympäri Suomen löydät tältä sivulta: ohjaamot.fi(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).

Oman kuntasi etsivän nuorisotyöntekijän tiedot löydät täältä: Entit.fi(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan).

Palvelupiste Luotsi laajenee Pohjois-Karjalan kuntiin

Joensuuhun 2019 perustettu Luotsi levittäytyy syksyn 2024 aikana koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle.

Luotsi on paikka, johon voi tulla työhön, koulutukseen tai uran suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä. Matalan kynnyksen tieto- neuvonta- ja ohjaustyön avulla pyrimme Pohjois-Karjalan maakunnan asukkaiden nopeaan työllistymiseen ja kouluttautumiseen.

Luotsin palveluneuvojat auttavat esimerkiksi CV:n sekä työhakemuksien laatimisessa, työpaikkojen etsinnässä sekä muissa käytännön asioissa.


Yhteystiedot

Jos haluat apua urasuunnitelmiesi kirkastamiseen ja työnhakuun, ole yhteydessä omavalmentajaasi tai Riverian opinto-ohjaajaan.

Voit olla myös yhteydessä:

Eine Paldan

Eine Paldan

Opinto-ohjaaja, väyläopintokoordinaattori

Palvelutoiminta

050 542 3710