eRiverian uudet työntekijät: yhteiskunta- ja työelämäosaamisen opettaja Jari Klemola ja ammatillinen ohjaaja Arina Kyläkorpi

eRiveria > eRiverian uudet työntekijät: yhteiskunta- ja työelämäosaamisen opettaja Jari Klemola ja ammatillinen ohjaaja Arina Kyläkorpi

Jari Klemola

Anu Lehtimäen siirryttyä Suomen Yrittäjäopiston palvelukseen eRiveriassa on aloittanut uusi yrittäjyyden ja yrittäjämäisen toiminnan opettaja, Jari Klemola.

– Olen alun perin paperiteknikko Valkeakoskelta, mutta opettajataustaakin on jo noin 20 vuotta, naurahtaa Klemola. Historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi kouluttautunut Klemola käväisi aivan uransa alkuvaiheessa Tohmajärven yläasteella, mutta viimeiset parikymmentä vuotta hän on työskennellyt Humanistisessa ammattikorkeakoulussa eri paikkakunnilla, muun muassa Jyväskylässä ja Kuopiossa.

– Humakissa olen kouluttanut muun muassa kulttuurituottajia ja yhteisöpedagogeja, Klemola kertoo.

– Humakissa verkko-opinnot ovat yleisesti katsoen pitemmällä kuin ammatillisella toisella asteella. Toisaalta siellä järjestetään esimerkiksi massawebinaareja, jotka täältä puuttuvat. Uskon verkko-opintojen kehittyvän valtavasti seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Opiskelijat rupeavat vaatimaankin niitä entistä enemmän, Klemola arvelee.

– Olen kiinnostunut siitä, miten verkko-opinnoista saadaan mielenkiintoisia ja motivoivia.

Yhteiskunnallisissa aineissa Klemolan omia suosikkeja ovat yhdistystoiminta ja yrittäjyys. Hän on vetänyt Nuori yrittäjyys -konseptia ja kokenut sen todella hyväksi. Yhteiskunnassa vaikuttaminen kiinnostaa myös.

– Seuraan poliittisia ilmiöitä mutta olen sitä mieltä, ettei historian opettaja saisi olla puoluepoliittisesti sitoutunut, Klemola pohtii.

– Olen nyt oikeastaan palannut Joensuuhun – asuin täällä, kun opiskelin yliopistossa 90-luvulla. Olin silloin töissä muun muassa Pohjois-Karjalan museossa ja Ylioppilaskunnassa. Täällä on paljon tuttuja. Joitakin vanhoja kavereita olen tavannut nyt pitkästä aikaa, iloitsee Klemola.

Arina Kyläkorpi

eRiverian ammatillisena ohjaajana Peltolassa on aloittanut 32-vuotias Arina Kyläkorpi.

– Opiskelin Riveriassa Niittylahdessa nuoriso- ja yhteisöohjaajapuolella ja olin viimeisessä työharjoittelussani, kun hain tätä paikkaa, kertoo Kyläkorpi.

– Ja olin niin onnellinen ja ylpeä kun sain paikan, että olin melkein shokissa monta viikkoa! Olin nimittäin suunnitellut jo muuttoa töiden perässä eteläisempään Suomeen, joten tämä tilaisuus yllätti.

– Olen siis melko äskettäin tehnyt itse opiskelijana eRiverian verkko-opintoja, Kyläkorpi paljastaa.

Kyläkorvella on myös aiempia koulutuksia: hän on toimitilahuoltaja, koulunkäynninohjaaja ja lähihoitaja. Työkokemusta on kertynyt muun muassa Honkalammelta ja Luovilta sekä erilaisista kerho-ohjauksista.

– Lisäksi olen kokeillut opiskella aloja, jotka eivät tuntuneetkaan omilta. Peltola oli paikkana siitä tuttu, että aikanaan kävin tutustumassa siellä maalausopintoihin.

Kyläkorpi on syntyisin Venäjältä, Lahdenpohjasta, mutta asunut 5-vuotiaasta asti Suomessa.

– Haluan näyttää opiskelijoille, että tekeminen ja opiskelu kannattaa. Odotus tästä työstä on nimenomaan opiskelijoiden motivointi. Opinnoista pitää ottaa hyöty irti, eikä pidä luovuttaa, Kyläkorpi toteaa.

– Esimerkiksi itselläni on nyt hyötyä kaikista aiemmista opiskelu- ja työkokemuksistani tässä työssä.

Kyläkorpi kertoo harrastavansa vapaaehtoistoimintaa. Hän on muun muassa nuorisoseura Nuorten Kasvu ry:n varapuheenjohtaja ja Marjalan asukasyhdistys ry:n sihteeri.

– Minut löytää Peltolan Päätalon eli E-talon pajalta. Saa lähestyä kaikkiin eRiverian asioihin liittyen! Kyläkorpi kannustaa.

Jari Klemola ja Arina Kyläkorpi
Kuvassa Jari Klemola ja Arina Kyläkorpi

Teksti: Kaisa Jänis
Kuvat: Mirva Immonen