Ammatinopettajasta verkko-opettajaksi

Olen eRiveriassa töissä nyt toista vuotta ja edelleen ihmettelen lähes päivittäin sitä, kuinka kiinnostavaa ja innostavaa työ verkossa voi olla.

Olen aiemmassa elämässäni työskennellyt suhteellisen pitkään käytännön työtehtävissä. Myös opettamisen opettelin käytännössä. Sekä opettamalla, että havainnoimalla opettamista ja sitä miten ammatti opetetaan.

Ihan samalla tavalla kuin työ ammatinopettajana, on työ eRiveriassakin ollut asioiden opettelua käytännössä. Työ verkossa haastaa opettajan ajattelun kuitenkin aivan uudella tavalla, sillä verkkoon viety oppiminen tarkoittaa oppimiseen valikoituja valmiita polkuja ja rajallista määrää opettamisen keinoja.

Kun ammatinopetuksessa ohjeet täsmentyvät lennossa, niin digitaalisessa oppimisympäristössä jokainen pedagoginen ratkaisu ja oppimisen kohde on perusteltava jo ennakkoon. Verkko-opinnossa pienikin epäselvyys eskaloituu nopeasti. On todella turhauttavaa kirjoittaa sama palaute aina uudelleen, koska et tehtävää laatiessa ymmärtänyt, että opiskelijat katsovat oppimateriaalia eri tavoin. Turhauttavaa se on myös opiskelijalle. Kun tehtävän ohje on selkeä, ja sitä edeltävä oppitunti asiaan kohdistettu, niin keskiverto opiskelija selviää opinnossa ilman opettajan tukea. Onneksi virheiden korjaaminen on mahdollista. Myös verkko-opinto ja -opettaja voivat kehittyä.

Pedagogisten ratkaisujen lisäksi verkkoon vietyä opetusta jäsentää opinnon taustalla oleva tekniikka. Opettajalle uutta on se, että opintoa suunnitellessa pitää ymmärtää myös oppimisympäristöä jäsentävää alustaa, sillä alustan toiminta rakentuu pienistä yksityiskohdista. Jos tekninen rakenne ei ole kunnossa, opinto ei toimi. Ihan samalla tavalla kuin ammatinopetuksessa, koneen on oltava kunnossa.

eRiveriassa opinnon teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa onneksi tuottajatiimi, joka pitää huolen siitä, että tuotamme laatua myös käyttäjälle. Se ei digimaailmassa ole ihan itsestään selvää.

Sirkku Ranta

Sirkku Ranta

Verkko-opettaja, yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
eRiveria

Uusimmat kirjoitukset: